Brief van Sybrand Buma

Brief van Sybrand Buma

Brief van Sybrand Buma

Beste CDA vrienden,

Over een paar dagen is het kerstmis. Het is een feest dat we het liefst samen vieren met gezin, familie en vrienden. Een paar dagen waarin we de onzekere wereld om ons heen even willen inruilen voor de geborgenheid van de naaste familie. Ga naar de site en haal https://vogueplay.com/nl/gokautomaten-met-5-rollen/ bij ons casino. Beperkt aanbod!

Kerst is ook het feest van vrede. Vrede op aarde, het leek in 2015 wel heel ver weg. We zagen bommen vallen op onschuldige mensen in Syrië, we zagen eindeloze vluchtelingenstromen op weg naar Europa, en we zagen de vreselijke terroristische aanslagen in Parijs.

Te midden van die ongenadige wereld biedt kerst hoop op een betere wereld. En door alle verdriet en ellende heen laat ook de wereld soms ineens tekenen van hoop zien. De strijdende partijen in Syrië doen in New York een eerste voorzichtige poging om tot vrede te komen. In Parijs kwam de wereld deze maand tot de eerste serieuze stappen op weg naar een duurzamer gebruik van onze aarde.

Dichtbij zien we mooie initiatieven om iets van het licht van kerst uit te stralen. Veel Nederlanders leven mee met de inmiddels traditionele actie Serious Request. Dit jaar gaat de opbrengst heel toepasselijk naar kinderen en jongeren in oorlogssituaties. Ons eigen CDJA houdt ook dit jaar weer inzamelingsacties voor de voedselbanken: zorg voor mensen heel dicht bij die het moeilijk hebben.

Dit jaar zullen veel ontheemden uit oorlogsgebieden kerst ver van huis in Nederland doorbrengen. Het was een grote opgave om onderdak te vinden voor de vele duizenden vluchtelingen, maar CDA’ers in het hele land stonden vooraan om dit in goede banen te leiden.

Het vluchtelingenvraagstuk hield onze samenleving in 2015 zeer bezig. De komst van vele vluchtelingen naar Nederland stelde onze gemeenten voor grote uitdagingen. Het Rijk maakt het gemeenten daarbij niet altijd gemakkelijk. De druk om grote opvangcentra in te richten botst maar al te vaak met de wens om opvang op de schaal van de gemeenschap te bieden. In samenwerking met lokaal, provinciaal en landelijk actieve CDA’ers hebben wij onze asielpolitiek vorm gegeven. Uitgaande van onze morele verplichting om ons te bekommeren om ontheemden, en oog hebbend voor de realiteit dat onze opvangcapaciteit niet onbegrensd is.

Het CDA heeft de ambitie om in deze verwarrende en soms zelfs dreigende wereld houvast te bieden. Ons houvast ontlenen we aan onze christendemocratische wortels, die teren op een eeuwenoude joods-christelijke traditie. Een krachtige samenleving die is gebouwd op wederzijds respect en oog voor elkaar. Kortom, een samenleving waarin wij voor iedereen een taak zien. Waar de overheid initiatieven niet in de weg staat, maar juist laat opbloeien door ruimte te geven. Maar ook een samenleving waarin wij van alle burgers wel de verantwoordelijkheid vragen om hun steentje aan die samenleving bij te dragen.

Zo begon onze politieke traditie in het midden van de 19e eeuw. En de wijze lessen van de voorlieden van toen gelden nog steeds. In de individualistische wereld van vandaag misschien zelfs wel meer dan ooit. Onze antwoorden voor de uitdagingen van vandaag dragen we zelfbewust en vol vertrouwen uit. Ik proef een optimisme in onze partij dat we lang niet meer hebben gezien. Ook van niet CDA’ers hoor ik steeds vaker dat ze onze partij weer zien staan. Het is de verdienste van al die vrijwilligers, volksvertegenwoordigers, bestuurders en gewone leden die onze partij weer kleur geven.

2016 wordt een belangrijk jaar in onze partijdemocratie. Het is het jaar van de opmaat naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. We gaan samen een aansprekende kandidatenlijst opstellen en een vernieuwend en wervelend partijprogramma.

Kerst is de tijd om de politiek even de politiek te laten. In de intimiteit van familie, gezin en vrienden mogen we even tot rust komen. Daarna ligt er een nieuw, uitdagend jaar op ons te wachten.

Ik wens u gezegende kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar.

Sybrand Buma

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *