Nederland neemt Duits anti-terreurplan niet over

Nederland neemt Duits anti-terreurplan niet over

Nederland neemt Duits anti-terreurplan niet over

Zit je geld op? Ik kan je opvrolijken. Ga naar de site fruitmachine gratis spelen, speel en geniet van je winst! Nederland heeft genoeg maatregelen genomen om zo optimaal mogelijk beschermd te zijn tegen terreur. Dit stellen politici in reactie op de reeks voorstellen van Duitsland tegen de recente terreurdaden, waaronder versoepeling van het medisch beroepsgeheim en een boerkaverbod in bepaalde deelstaten.

Toch blijven er altijd wensen van partijen bestaan om de risico’s nog meer in te dammen. Want de kans dat in ons land een aanslag plaatsvindt, is nog altijd reëel en het dreigingniveau staat al tijden op ‘substantieel’.

In de basis is de huidig aanpak op orde, vinden in ieder geval de regeringspartijen. ,,Ik zou Nederland zelfs een voorbeeld willen noemen voor andere landen”, zegt PvdA’er Jeroen Recourt. ,,Het zit bij ons nu echt meer op een snelle en goed uitvoering dan op nog meer regels.”

Jihadisme
Vooral de partijen op flanken, SP en PVV, zijn veel kritischer. Twee jaar geleden kondigde het kabinet zelf al een actieplan tegen jihadisme en radicalisering aan. Zo kan het Nederlanderschap sneller worden ingetrokken. Ook rondom terugkeer en uitreizen van terroristische strijders zijn de preventieve maatregelen aangescherpt, zoals een meldplicht.

Verder wil het kabinet de online verspreiding van radicaliserende en gewelddadige jihadistische informatie tegengaan. Politieke partijen komen, zeker richting de verkiezingen, ongetwijfeld nog met aanvullende maatregelen op de proppen. Die stuiten echter op verdeeldheid. Zo heeft de VVD afgelopen tijd al meermaals tevergeefs geprobeerd te regelen dat puur de aanwezigheid van mensen op terroristisch grondgebied strafbaar wordt gesteld.

Een Kamermeerderheid acht dat plan juridisch onhaalbaar. Eerder dit jaar betoogde het CDA nog, met steun van de VVD en de PVV, dat alle teruggekeerde jihadisten preventief moeten worden opgesloten. Ook kwamen de christendemocraten vlak voor het zomerreces met een wetsvoorstel om de verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Linkse partijen refereren spottend aan dat idee als een ‘gedachtenpolitie’.

Achterstandswijken
Coalitiepartij PvdA wil vooral dat het kabinet meer werk maakt van ‘versterking van de sociale cohesie’ in achterstandswijken. Meer bemoeienis vanuit de wijkagent, de hulpverlener of de buurtvader kan radicalisering tegengaan, is de gedachte. Veel terroristen uit België en Frankrijk komen momenteel uit verpauperde wijken met weinig inmenging vanuit de staat.

Voor de PVV is het allemaal niet genoeg. ,,Het kabinet slaapt. Dat is onverantwoordelijk”, aldus Wilders eerder daarover. Zo wil hij snel bakken extra geld moet naar de inlichtingendienst AIVD om jihadisten beter in de gaten te kunnen houden. En jihadstrijders met een dubbele nationaliteit, moet de Nederlandse worden afgepakt. Wilders spreekt van ‘een noodsituatie, die snel actie vereist’.

Geldstromen
De SP wil dat in eigen land de netwerken van extremisten beter in kaart worden gebracht. Ook moet er een einde komen aan de praktijken van ronselaars. Goede bestrijding van het terrorisme, waarbij de nadruk ligt op samenwerking door inlichtingendiensten en het opsporen van geldstromen tussen terroristische organisaties, is volgens de socialisten onontbeerlijk in de strijd tegen terreur.

Bron: PZC.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *